8 zdravotních přínosů hub

Mezi největší přínosy konzumace hub patří podpora zdraví srdce a nižší hladina cukru v krvi

Houby poskytují konzumentům řadu zdravotních výhod. Často se přidávají do pokrmů pro svou chuť a texturu a jsou součástí mnoha kuchyní po celém světě. I když je můžete považovat za zeleninu, správně taxonomicky vzato jsou to houby.

Existuje mnoho druhů hub, včetně hub portobello, hlívy ústřičné, hub shiitake, hub maitake, hub crimini, hub chaga, hub poria a více než 20 dalších běžných populárních druhů jedlých hub. Nutriční složky se samozřejmě u jednotlivých druhů liší.

3

Proč a kdy konzumovat medicinální houby? 

1. Při boji se zánětem

Zánět je součástí procesu mnoha různých onemocnění, včetně srdečních chorob, artritidy, autoimunitních poruch a rakoviny. Bylo prokázáno, že některé houby mají protizánětlivé účinky, které mohou snížit riziko a závažnost zánětlivých onemocnění a zkrátit jeho trvání. Houby mají řadu různých bioaktivních metabolitů, tedy látek produkovaných při trávení hub. 

2. Když chcete tělu poskytnout antioxidanty

Houby poskytují tělu přírodní antioxidanty. Antioxidanty jsou látky, které inaktivují volné radikály, což jsou nestabilní molekuly produkované během buněčných procesů, které mohou poškodit tělo mnoha různými způsoby. Volné radikály, které jsou produkovány ve větším množství, když je tělo ve stresu nebo vystaveno nezdravým potravinám a chemikáliím, mohou přispívat k rakovině, srdečním onemocněním, onemocněním jater a plic. 

3. Podporujte nižší hladinu cholesterolu

Vysoká hladina cholesterolu a tuků v krvi může být pro tělo škodlivá, přispívat k srdečním onemocněním, mrtvici a cévním onemocněním. Bylo prokázáno, že houby ve stravě podporují nižší hladinu cholesterolu a lipidů (tuků). Chemické složky obsažené v různých typech hub se mohou vázat na tuk a cholesterol, aby je odstranily z těla, a enzymy, které houby produkují, mohou snížit hladinu cholesterolu v krvi tím, že odbourávají nezdravý tuk. 

4. Podpořte zdraví střev

Houby obsahují vlákninu a beta-glukany, které jsou prospěšné pro zdraví střev. Tyto složky pomáhají podporovat trávení a mohou také pomáhat předcházet zácpě, která vede k nevolnosti a zvyšuje riziko mnoha zdravotních komplikací, jako je divertikulitida (zánětlivé onemocnění váčky ve střevě) a rakovina tlustého střeva.

5. Snižte riziko rakoviny

Konzumace hub je spojena s celkově nižším rizikem rakoviny. Protože různé typy rakoviny mají různé příčiny, není zcela jasné, jakým způsobem jsou houby spojovány s nižším rizikem tolika různých typů rakoviny. S největší pravděpodobností za tím stojí jejich protizánětlivý účinek a antioxidační vlastnosti. 

6. Houby jako antihypertenziva

Hypertenze (vysoký krevní tlak) je běžný zdravotní problém, který nemá viditelné příznaky, dokud se nevyvinou jeho škodlivé důsledky, jako například srdeční onemocnění. Houby jsou považovány za dietní antihypertenziva, protože jsou bohaté na sloučeniny, které snižují krevní tlak – ergosterol, polyfenoly, terpeny, terpenoidy, polysacharidy a proteiny.

7. Antivirové a antibakteriální vlastnosti

Výzkum ukázal, že houby mohou posílit imunitní systém a vykazovat antimikrobiální vlastnosti, které mohou pomoci chránit před řadou infekčních organismů. Další výzkumy naznačují, že některé z těchto antimikrobiálních účinků pocházejí z živin, které houby poskytují. Z toho je usuzováno, že houby také obsahují chemikálie, které mohou inhibovat růst mikroorganismů.

8. Vhodné pro diabetiky

Diabetes může způsobit mnoho zdravotních následků. Kontrola hladiny cukru v krvi je zásadní, zvláště pokud vám již byla diagnostikována cukrovka. Udržování střední a zdravé hladiny cukru v krvi však pro vás může být také prospěšné, i pokud máte riziko cukrovky nebo pokud máte prediabetes. Houby mají velmi nízký obsah glukózy a dalších cukrů. Jsou zdravou a sytou potravinou, která rychle nezvyšuje hladinu cukru v krvi.

4

Obohaťte i vaší kuchyni o nové chutě a skvělé pomocníky při cestě za zdravím. Ať už využijete houby čerstvé, sušené nebo některý z doplňků stravy. Doporučujeme ochutnat instantní houbu Chaga, instantní prášek k přípravě nápoje s vynikající oříškovou chutí. Nebo vyzkoušejte extrakt z houby Reishi, který můžete libovolně přidávat do nápojů i pokrmů.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz